Värme i lägenheten
Rumstemperatur i bostaden
Sammanfattning
Temperaturen i lägenheterna bör vara 21 grader +/- 1 grad vilket mäts en meter från fönster och ca. en meter från golv. För att få rätt värme i lägenheten är en termostat monterad på varje radiator som känner av temperaturen i rummet. Motionera gärna termostaterna, det vill säga vrid dem max fram och tillbaka upprepade gånger, lämna dem sedan i fullt öppet läge. När den förinställda temperaturen är uppnådd, stänger den av tillförseln av varmt radiatorvatten, då blir radiatorn varm upptill och kall nedtill, för att sedan övergå till helt kall. Det är helt normalt. Det är viktigt att termostaten inte täcks över för att kunna känna av rätt temperatur. Täck inte radiatorerna med gardiner eller möbler, för att få en jämn värme måste luften kunna cirkulera. Vid vistelse i närheten av fönster, fönsterdörrar och intagsventiler bakom radiatorer kan luften upplevas kallare.
Uppvärmning
Huset har en central frånluftsvärmepump. Frånluften från lägenheterna passerar genom en värmeväxlare som är ansluten till en värmepump. I systemet tas alltså husets varma frånluft tillvara och används för att värma vatten till radiatorkretsen och tappvarmvatten. Härifrån leds uppvärmt vatten ut till respektive lägenhet och husets radiatorkrets.
Alt. 1 När den återvunna värmen inte räcker till kompletteras systemet med
fjärrvärme.
Alt. 2 När den återvunna värmen inte räcker till kompletteras systemet med el via en elpanna.
Radiatorerna har även en termostatventil som känner av rummets temperatur. Det är viktigt att den inte täcks över för att känselkroppen ska kunna känna av rätt temperatur. När temperaturen i rummet nått upp till den förinställda temperaturen stänger termostaten tillförseln av varmt radiatorvatten. När detta inträffar blir radiatorn varm upptill och kall nedtill, för att sedan övergå till helt kall, vilket är fullt normalt.
Kalla radiatorer
Är radiatorn kall, trots att termostatventilen är öppen och rummet fortfarande känns kallt, kan det bero på luft i radiatorkretsen. Vid uppvärmning av kallt vatten frigörs syre. Luftning av systemet i radiatorkretsen sker automatiskt. Luftning kan också göras av boende själv, eller med hjälp med fastighetsskötare som tar betalt per timme.
När sätts värmen igång?
Värmesystemet anpassar framledningstemperaturen till radiatorerna efter rådande utomhustemperatur. Er fastighetsskötare anpassar inställningen av framledningstemperaturen efter de lokala förutsättningarna för varje byggnad. Beroende på förutsättningarna sätts värmen igång när utomhustemperaturen går ner till emellan 15 C och 18 C.
Det har varit kallt ute länge varför är då inte radiatorn särskilt varm?
Framledningstemperaturen till radiatorerna håller olika temperaturer beroende på vad det är för utomhustemperatur. Är det exempelvis 10 C ute så är framledningstemperaturen 30 C. Då upplevs radiatorns yta som ljummen men den är tillräckligt varm för att lägenhetens rumstemperatur i vistelsezonen skall hålla 21-22 C.
Det är kallt ute men min radiator är ändå sval, varför då?
Radiatortermostaten känner av när rummet når rätt inomhustemperatur och stänger då automatiskt av radiatorn. Radiatorn kan därför upplevas som kall när det är 21-22 C i rummet.
Hur gör jag för att mäta inomhustemperaturen i min bostad?
Du mäter rumstemperaturen i lägenheten i mitten av rummet på en meters höjd över golvet. Att mäta vid en yttervägg eller vid en fönsterbänk ger ett felaktigt mätresultat.
Vad gör jag om inomhustemperaturen är lägre än 20-22 C och radiatorn trots det är kall?
Är den uppmätta inomhustemperaturen lägre än 20-22 C så kontrollera först hur det är möblerat vid radiatorerna. Det är viktigt att radiatortermostaten och radiatorn inte skyms av möbler eller täcks över med gardiner eller elementskydd. Möbler framför radiatorn hindrar värmen från att sprida sig i rummet, vilket gör att radiatortermostaten avläser en högre rumstemperatur än det är i rummet och radiatorn stängs av.
Radiatorerna kan även behöva luftas, du kan få hjälp genom att kontakta Nabo. Kostnaden står du som boende för. Vänligen läs infobladet.