Vattenläcka

Vem har ansvar vid vattenläcka ?

När en vattenskada uppstår i en bostadsrättsförening är huvudregeln att var och en betalar skadorna.

Beroende på vattenskada så är föreningen i första hand ansvarig för undersökning, utrivning och uttorkning

Därför vill vi påminna medlemmar att teckna bostadsrättstillägg med sitt försäkringsbolag. Vid skador i lägenheten bör man omgående kontakta sitt försäkringsbolag. 

I en bostadsrättsförening står medlemmen för reparationer och underhåll av sin egen lägenhet, medan föreningen står för det som finns utanför i den övriga delen av huset. Begreppen som används är inre respektive yttre underhåll och är reglerat via lag och föreningsstadgarna.

Samma ansvarsfördelning gäller vid en vattenskada. Men vid en vattenskada finns det undantag kring vem som ansvarar för reparationerna, beroende på vad det är för skada. Därför är det alltid viktigt att tidigt fastställa vem som har det ansvaret. Föreningen behöver också fastställa om skadorna orsakats på grund av att någon varit vårdslös, eftersom ansvaret då kan ändras.

Ett undantag där föreningen får betala reparationerna som uppstår inne i en lägenhet är vid skada på en trycksatt tappvattenledning. Enligt lag ansvarar bostadsrättsföreningen för reparationer av trycksatta tappvattenledningar som föreningen har försett lägenheterna med. När följdskador uppstår blir det föreningen som får stå för reparation av till exempel badrum, trossbotten och ner till grannen under, om skadan skulle vara så pass allvarlig. Även här finns undantag, nämligen om någon varit vårdslös eller försumlig, något som tidigare konstaterats vara mycket svårt att bevisa.

Exempel 3
Diskmaskinen i lägenhet A går sönder och orsakar en vattenskada på köksgolvet. Vattnet rinner sedan vidare ner i stommen och fortsätter ner i lägenhet B, som får skador i taket och på parkettgolvet. Bostadsrättshavaren i lägenhet A har inte varit försumlig på något sätt. Här får bostadsrättshavaren i lägenhet B stå för sina reparationskostnader för taket och parkettgolvet. Bostadsrättsföreningen får betala skadorna på stommen. Om skadan hade berott på att medlemmen i lägenhet A bevisligen hade varit försumlig hade den personen fått stå för reparationerna i sin och grannens lägenhet samt föreningens del. Att bevisa försumlighet är en mycket svår uppgift.

 

För vidare läsning :

https://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/artiklar/vem-ansvarar...

 

Har ni frågor kring detta vänligen kontakta styrelsen. 

styrelsen@brfk2kistatorn.se