Undvik stop i avlopp

Du kan med några enkla medel själv undvika framtida stop i avlop. Skulle olyckan vara framme så kan du som medlem ringa Nabo jour eller annan valfri rörfirma. Skulle stopet vara i dina egna rör så bekostas du för jouren. Därför är det viktigt att hålla rören fri från det som inte ska ner i rören.

För att undvika stopp i avloppet finns det några enkla knep att ta till på egen hand och saker att tänka lite extra på. Framförallt behöver du ta hand om dina avloppsrör på rätt sätt.

Undvik stopp i avloppet i köket

Det är vanligt att det blir stopp i avloppet i köket. Här samlas det ofta en stor mängd fett och annan smuts i rören under diskbänken. Om du ofta får stopp i dessa rör bör du tänka på att torka av tallrikar och stekpannor med hushållspapper innan du diskar dem. På så sätt får du mindre fett som kan fastna i rören. Det gäller för såväl handdisk som för disk i diskmaskinen.

Samtidigt kan du använda hushållspappret för att avlägsna matrester från tallrikarna. Då slipper du spola ner dem i rören. Använd gärna en sil eller avfallsstoppare i vasken som fångar upp större smuts och skräp. Gärna en sådan som du själva kan ta bort och tömma när du har lagat mat och diskat. Använd också varmt vatten när du diskar för att spola rören rena och lösa upp de fetter som åker ner.

Undvik stopp i badrummet

I badrummet kan det bli stopp både i duschen, toaletten och handfatet. I duschen och handfatet samlas det gärna mycket hår som blockerar avloppet. I toaletten spolas det gärna ner för mycket toalettpapper vilket orsakar ett stopp. Stopp i avloppen i badrummet är något som alla råkar ut för förr eller senare. 

För att undvika stopp i till exempel toaletten bör du inte spola ner något som inte kan lösas upp. Bindor, tops och alldeles för stor mängd toapapper bör ej spolas ner. Du bör dessutom spola ordentligt, gärna med mycket vatten, så att papper och liknande inte torkar in i rören.

Förebygg stopp i avloppen

För att undvika stopp i avloppen är det bra att vara observant. Stopp i avlopp är något du vill försöka undvika. Genom att titta efter tecken på stopp kan du dessutom rensa på en gång istället för att vänta på att hela röret ska bli fullproppat med smuts. 

Håll toaletten ren genom att rengöra den med rengöringsmedel en gång i veckan. Använd den bara för dess riktiga syfte och inte som en extra sophink. 

 

Skulle olyckan vara framme så kan du som medlem ringa Nabo jour 010-288 00 26

Ligger stopet i dina rör så bekostas du för jouravgiften. Än så länge har föreningen inte haft några stop i fastighetsstammen.